top of page
Historia
östersund basket webb.jpg

VÅR HISTORIA

För tio år sedan skedde en uppdelning så att herr- och damelit kvarstod i Jämtland Basket och ungdomsverksamheten övertogs av den nybildade klubben Jämtland Basket Ungdom. 2014 bytte klubben namn från Jämtland Basket Ungdom till Östersund Basket. Säsongen 2013/14 införlivades damverksamheten i Östersund Basket. I september 2017 skedde en omorganisation och en klubb blev till två klubbar; Östersund Basket Ungdom och Östersund Basket Dam.

tidslinje.png

Efter uppdelningen av en förening till tre separata organisationer så har ungdomsföreningen vuxit i antal varje år och där vi fortsätter att se en tillväxt i medlemmar år för år. 

 

I de nationella förbundstävlingarna skickar vi representanter till Ungdoms-SM (USM) i U15,16,17, 19. Vi tävlar också traditionellt i Stockholmsserien i samma åldersgrupper. Utöver de nationella tävlingarna så deltar vi även i lokala serier från U13 och uppåt men vi anordnar även Easy Basket Challenge (EBC) från U7 till och med U12. Varje år arrangerar vi EBC under minst 6 tillfällen på säsongen.


Genom åren har vi haft en del framgångar med det fantastiska laget från P98–99. Gruppen gick till flera USM finaler men lyckades aldrig knipa det där eftertraktade guldet. Gruppen gick däremot hela vägen i Scania Cup och vann guld där Olle Lundqvist även vann utmärkelsen som Scania King, turneringens bästa spelare. Olle kan vi för nuvarande även hitta i LEB-guld, Spaniens andra liga. F98 har även dom varit framgångsrika med ett USM-silver och etablerade sig som ett topplag i Sverige. Från det laget hittar vi numera Stina Dahlin i 2021/22's upplaga av Östersund Basket Dam. Värt att nämna är även F94 och P92–93 som även dem gick vidare till Elite Eight. Och under 2021–22 har även F03–04 och P05–06 avancerat till Elite Eight.

I modern tid har vi lyckats fostra en etablerad internationell spelare och idag kan vi se flertalet nationella spelare i inhemska SBL Dam och Herr och även spelare i Basket- och Superettan. Varje lag i vår förening har även ideella förmågor och passionerade tränare som verkar i bakgrunden. Mats Lundqvist som under 12 år har agerat som sportchef och instruktör för föreningen har gjort ett ovärderligt avtryck på framgångarna som föreningen har nått. Krister Blomgren som under många år agerade som tränare och ordförande där han gav föreningen vägledning under många år.


Vi är och har alltid varit en basketfamilj. Söner och döttrar till före detta basketspelare fostras till nästa generation. Vi jobbar tajt mellan klubbarna i Östersund och alla kämpar för att vi ska skapa den bästa miljön för spelare och ledare hemma i vår stad.
 

Nu jobbar vi passionerat för att bygga en hållbar framtid för att barn och ungdomar ska få uppnå sina drömmar  och ha en aktiv fritid tillsammans med oss på Östersund Basket Ungdom.

Östersund Basket Ungdom signatur.png
Verksamhetsidé

VERKSAMHETSIDÉ

Mål

BREDD

"Sveriges bästa miljö för utvecklande idrott"

 • Ungdomslag från 6 års ålder

 • Easy Basket Challenge

 • Utvecklingslag från 14 års ålder

 • Regionallt seriespel

 • Seriespel i stockholm för U15-19

 • Motionsbasket för män och kvinnor

 • Domarutbildning

 • Ledarutbildning

 • Sekretariatsutbildning

ELIT

"Sveriges bästa miljö för ungdomlig spelarutveckling"

 • Elitförberedande idrottsgymnasium

 • Farmarklubb till basketettan och basketligan-lag, dam och herr.

 • Högt utbildade tränare.

 • USM - deltagande för U15-19

 • Seriespel i stockholm för U15-19

Moltas Gyllenbring ÖBU.jpg

MÅL

 • Erbjuda en barn och ungdomsverksamhet som erbjuder fysisk aktivitet och utveckling för alla i en trygg och utvecklande miljö.
   

 • Årligen utveckla unga basketspelare till seniorlagsverksamhet hos Östersund Basket Dam och Jämtland Basket Herr. 
   

 • Årligen utveckla unga basketspelare till Jämtland Basket och Östersund Baskets utvecklingslag för fortsatt utveckling mot en idrottslig elit-karriär.
   

 • Utveckla unga basketspelare till ungdomslandslag. 
   

 • Erbjuda möjligheter för unga spelare att även vara unga ledare.

östersund basket dam webb.jpg

ÖSTERSUNDSSPELAREN

Östersund Basket Ungdom har under 2021/2022 genomfört ett arbete som syftar till att identifiera, kartlägga och beslutat om vilken inriktning och vilken sorts spelare som föreningen vill fostra och utveckla.


Östersundsspelaren syftar till att vara modellen och mallen därefter vi ledare, personal, styrelse, tränare, föräldrar, domare och funktionärer fostrar nästa generation av basketspelare i Östersund. Vi har valt att dela upp spelaren i två delar eftersom vi inte bara vill fostra värdefulla basketspelare, men även bra människor.

ON THE COURT

Östersundsspelaren är en god lagkamrat, bra beslutsfattare, kunnig inom offensiv och defensiv terminologi, kunnig inom basketfilosofi.


Östersundsspelaren är atletisk, en effektiv skytt, stark avslutare, kreativ passare, och innehar hög spelförståelse.

OFF THE COURT

Östersundsspelaren är professionell och respektfull.


Östersundsspelaren är uthållig och drivs av passion och engagemang för basket som idrott. Östersundsspelaren står upp för vad som är rätt och agerar sportsligt mot andra spelare, ledare och funktionärer.

 

Östersundsspelaren besitter disciplin, utstrålar ansvarstagande, och ser efter allas bästa på planen och utanför.

Vision & Kärnvärden

VÅR VISION

Östersund Basket ska vara Sveriges bästa basketförening för spelare, ledare och funktionärer där glädje, engagemang och mod genererar trygghet och framgång för föreningen och dess medlemmar.

VÅRA KÄRNVÄRDEN:

Glädjen är den viktigaste inspirationskällan i livet! Vi skall sprida glädje och bygga stämning och på så sätt öka intresset för klubben och, i en fortsatt utveckling, basketintresset i Östersund. Spelarna skall förutom sin skicklighet bli kända för god laganda och hög moral. Glädje smittar av sig och blir ett kärnvärde som skall genomsyra hela verksamheten.

Engagemang - Östersund Basket Ungdom.jpg

Vår mission är att göra basketplanen till en mötesplats för människor från olika kulturer och samhällsklasser kan utvecklas som individer. Den värme och empati som skapas i vår klubb kommer att prägla hela vårt gemensamma samhällsklimat. Vår filosofi är att om man som ung tidigt i livet upptäcker trygghet och gemenskap förs den känslan vidare i en positiv riktning. Engagemang är en förutsättning för vår långsiktiga satsning på en etablering i den svenska basketeliten och ett värdeord som förpliktigar.

William - Östersund Basket Ungdom webb.jpg

Genom att tänka framåt gör vi det möjligt! Det enda vi kan vara säkra på beträffande framtiden är att den kommer medföra stora förändringar. Det ser vi som positivt. Förmågan att tänka framåt och beredskapen att möta dessa förändringar är nyckeln till framgång för oss. Genom att se framåt kan vi skapa ett tryggt fundament för framtiden där målsättningen är att kunna växa och utvecklas både finansiellt och sportsligt. Mod är vår väg mot framtida framgångar.

VÅR STIL

Vi är bra kompisar och har roligt tillsammans. Vi visar respekt och ger stöd till alla ledare och spelare.
Vi vinner framgång på ett ärligt sätt. Vi kämpar och spelar aggressivt men juste.
Vi är föredömen på och utanför planen. Vi respekterar domare, funktionärer och våra motståndare.
Vi representerar Östersund Basket i samband med matcher, läger och cuper och visar gott omdöme.
Vi accepterar inte doping, droger, mobbing eller rasism.

bottom of page